نان یکی از بسیاری از محصولات غلاتی است که افراد می توانند در دسته کربوهیدرات ها مصرف کنند. با این حال، مدیریت وعده ها برای اطمینان از اینکه حد مصرف کربوهیدرات را رعایت کرده باشیم، اهمیت دارد. خوردن نان بیشتر از مقدار توصیه شده، ممکن است رسیدن به اهداف کلی برای دریافت کربوهیدرات و مدیریت سطح قند خون را دشوارتر کند. در این مقاله به بررسی نان های مجاز برای مصرف در بیماری دیابت میپردازیم.
1. بررسی کربوهیدرات و کالری
تولیدکنندگان از ماده ای به نام مخمر برای ور آمدن و حجم دادن به نان استفاده میکنند. مخمر نوعی قارچ است که برای عملکرد خود به مقداری شکر نیاز دارد. برخی از انواع نان های تجاری حاوی قند بیشتری نسبت به مقدار لازم هستند. فرد می تواند برچسب تغذیه این نان ها را بررسی کند تا مقدار کربوهیدرات ها و قندهای اضافه شده در یک تکه نان را ببیند.
اکثر نان های سفید تجاری تنها حاوی 1 تا 3 گرم منبع مطمئن شکر افزوده در هر برش هستند.
2. سرو نان
افراد دیابتی میتوانند با انتخاب دقیق، محتوای کربوهیدرات یک وعده غذایی حاوی نان را کاهش دهند، به عنوان مثال، آن را با کره بادامزمینی بدون شکر سرو کنند. در ادامه بحث ما به معرفی انواع نان های بدون دیابت می پردازیم:
انواع نان که ممکن است گزینه های سالم تری برای افراد مبتلا به دیابت باشد عبارتند از:
2.1 نان های دارای غلات کامل

بیشتر نان تجاری موجود در بازار، حاوی آرد سفید تصفیه شده هستند. مشکل این نوع از نان این است که مقدار کمی فیبر را برای بدن فراهم می کند.
فیبر نوعی کربوهیدرات است که بدن قادر به هضم آن نیست. در نتیجه روده ها را منظم نگه می دارد و به تقویت احساس سیری کمک می کند.
فیبر همچنین می تواند به کنترل قند خون کمک کند. بر اساس مطالعات انجام شده، رژیم های غذایی با فیبر بالا منجر به بهبود مدیریت قند خون و التهاب و همچنین کاهش مرگ و میر زودرس می شود.
یکی از انواع نان های حاوی فیبر بالا، نان سبوس دار است. با این حال، برخی از برندهایی که نان خود را به عنوان “نان هفت غله” یا “نان سبوس” معرفی می کنند، فقط از آن دانه ها روی پوسته استفاده می کنند، در حالی که بیشتر نان هنوز از آرد سفید تصفیه شده تشکیل شده است پس حتما به برچسب ارزش غذایی این فرآورده ها دقت کنید.
2.2 غنی شده با فیبر
نان اگر حاوی 3 گرم یا بیشتر از فیبر در هر برش باشد می تواند منبع خوبی از فیبر به شمار بیاید. برخی از نان ها در دسترس هستند که فیبر محلول اضافی اضافه شده است.
با این حال، نان های غلات کامل غنی شده با فیبر هنوز هم کربوهیدرات های نسبتا بالایی دارند، بنابراین مهم است که آنها را در حد اعتدال مصرف کنید. فیبر دار بودن نان، به معنی مصرف کاملاً آزاد آن نیست.
3. مواد تشکیل دهنده و حقایق تغذیه ای که باید به دنبال آنها باشید
یکی از مشکلات نان های سالم تر، این است که این نان ها معمولاً گرانتر هستند و اغلب در مقایسه با دستور پخت نانهای سنتی، به مقدار کمتری تولید می شوند. حتی بسته به مواد تشکیل دهنده، محتوای کربوهیدرات، شکر و فیبر ممکن است هیچ مزیتی نسبت به نان سبوس دار سنتی نداشته باشد.بررسی لیست مواد تشکیل دهنده و برچسب های غذایی روی بسته بندی نان می تواند به افراد مبتلا به دیابت در انتخاب محصول مناسب کمک کند.

به طور خلاصه، برای کمک به مدیریت قند خون، انتخاب نان هایی مانند مثال های زیر بهتر است:
- نان های کاملاً تشکیل شده از غلات، مانند 100٪ گندم کامل
- نان هایی که دارای مقادیر خوبی از فیبر رژیمی هستند، مثلاً حاوی حداقل 3 گرم در هر برش
- نان های کم شیرین یا قندهای کم، با تنها 1 تا 3 گرم در هر برش
وجود بعضی از مواد دارای ترکیبات اضافه تر ممکن است فیبر، پروتئین و چربی های سالم اضافی را فراهم کنند. مثل دانه های چیا، جو دو سر. با این حال، دقت کنید که این نان ها می تواند گران تر هم باشد. یک نان 100% گندم کامل و مقرون به صرفه، انتخاب خوبی برای برنامه غذایی دیابت است.
4. نتیجه
افراد مبتلا به دیابت می توانند نان و فرآورده های نان را در رژیم غذایی خود بگنجانند. با این حال، در یک برنامه غذایی دیابت، افراد باید مصرف نان را مدیریت کنند تا از کل بودجه کربوهیدرات شان تجاوز نکند.
نان غلات کامل و با فیبر بالا با حداقل شکر افزوده ممکن است بهترین گزینه باشد. ادامه یک برنامه ورزشی، استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک و پیروی از یک برنامه غذایی دیابت موثرترین راه برای افراد مبتلا به دیابت برای مدیریت قند خون در حالی است که به خوردن غذاهایی که از آنها لذت می برند ادامه می دهند.